Saltar a continguts

Bon Dia Gàmbia ONG

Navegació

Menú principal

Grups ètnics

Un grup ètnic es podria definir com un grup de persones que comparteixen una ascendència comuna i moltes característiques culturals. S'argumenta que les ètnies de l'Àfrica moderna van sorgir en l'època colonial i que les fronteres socioculturals pre-colonial es va caracteritzar per la seva flexibilitat. En el cas de Gàmbia, el petit tamany del país, els matrimoni entre grups i la força unificadora de l'Islam (el 90% dels gambians són musulmans) han contribuït a la posada en comú del patrimoni cultural entre els pobles de Gàmbia. No obstant això es poden classificar en diferents ètnies principals. Encara que no és possible dir les tribus històriques a part pel seu aspecte, cada grup té les seves pròpies tradicions, idioma i herència.

La majoria de la població ètnica del país pertanyen a vuit tribus indígenes. Aquestes són: els Mandinga (al voltant del 41% de la població), els Wollof (15%), els Fula (19%), el Jola (10%), els Serahule (8%), els Serer (2,5%), els Aku (0,8%) i els Manjago (1,7%). Els grups ètnics es van veure afectats pel comerç atlàntic d'esclaus i l'esclavitud domèstica.

Imatge de complement Ampliar imatge

Una vegada que l'imperi de Mali es va fundar al segle XIII, els pobles de parla mandinga van començar a ampliar les seves fronteres mitjançant la conquesta i el comerç. Els mandingues van ser els primers d'una sèrie d'invasors a la regió de Senegàmbia. A poc a poc el conjunt de la vall de Gàmbia va quedar sota control mandinga i es va assentar fermament al segle XV.
Eren grans comerciants i establien rutes comercials de llarga distància. Durant el període del tràfic transatlàntic d'esclaus, els esclaus i armes de foc es va convertir en els articles més importants del comerç. A més de ser víctimes dels caçadors d'esclaus, alguns mandingues també es van dedicar al comerç d'esclaus.
Els mandingues constitueixen la major proporció de la població de Gàmbia. Han estat tradicionalment agricultors, darrerament s'estan introduint al món dels negocis tot i que predominen a l'agricultura, especialment a la producció de cacauet a tot el país.

 
Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats